Μέσα στην «καρδιά» του χειμώνα, η πόλη της Καστοριάς «παραδίνεται» σ' ένα τριήμερο γλέντι χαράς και ξεφαντώματος

Τρία μερόνυχτα κρατάει το παραδοσιακό Καρναβάλι της Καστοριάς, γνωστό ως Ραγκουτσάρια. Από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου, η πόλη της Καστοριάς γίνεται πολύχρωμη και η ατμόσφαιρα της είναι πανηγυρική. 

Η καταγωγή του εθίμου εντοπίζεται στην κλασική αρχαιότητα, καθώς πρόκειται για αναβίωση των Διονυσιακών τελετών. Είναι πολύ πιθανό το όνομα του εθίμου να προέρχεται από το λατινικό rogatores, δηλαδή ζητιάνοι, καθώς οι μεταμφιεσμένοι συνηθίζουν να ζητούν διάφορα δώρα από τα σπιτικά που επισκέπτονται. 

Στο καρναβάλι της Καστοριάς, μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες παρασύρονται από τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Με τη συνοδεία παραδοσιακών ορχηστρών με χάλκινα όργανα, ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους που γλεντά για τρεις ημέρες και τρείς νύχτες, από άκρη σε άκρη της πόλης. 

Τα Ραγκουτσάρια αρχίζουν την ημέρα των Θεοφανίων (6 Ιανουαρίου) και ολοκληρώνονται στις 8 Ιανουαρίου (Πατερίτσα), ημέρα της Αγίας Δομινίκης, με την παρέλαση των καρναβαλιστών.

Η έναρξη του καρναβαλιού πραγματοποιείται τα Θεοφάνια, μετά την ρίψη του σταυρού και τον αγιασμό των υδάτων. Ο κόσμος μεταμφιέζεται με ευφάνταστες ή αυτοσχέδιες στολές και βγαίνει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στην οδό Μητροπόλεως και στην πλατεία Ομονοίας.
Την δεύτερη μέρα, ανήμερα του Αϊ Γιαννιού, οι παρέες επισκέπτονται τα σπίτια για να διώξουν τα κακά πνεύματα σύμφωνα με την παράδοση και να παροτρύνουν τους ιδιοκτήτες των σπιτιών να συμμετέχουν και αυτοί στο γλέντι.
Την τρίτη ημέρα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με την μεγάλη παρέλαση (πατερίτσα) των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων (μπουλουκιών και σχολικών ομάδων), ξεκινά από το Δημαρχείο, φτάνει στην πλατεία Ομονοίας, αφού περάσει από την οδό Μητροπόλεως και καταλήγει στην πλατεία Ντολτσό. 
Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, η πόλη της Καστοριάς παραδίνεται σ' ένα μοναδικό τριήμερο γλέντι χαράς και ξεφαντώματος. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, η νυχτερινή ζωή της πόλης βρίσκεται σε έντονους ρυθμούς καθώς τα μπαρ και οι μουσικές σκηνές είναι γεμάτες από κόσμο. 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηφαίστου 1 & Κυκλάδων
+30 210 3218880
15354, Γλυκά Νερά