Μία από τις παλαιότερες ενορίες των Αθηνών είναι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Ο παλαιός ναός χτίστηκε περί τα μέσα του 15ου αιώνα και αρχικά ήταν δισυπόστατος, αφιερωμένος στον  Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, τον Βαπτιστή του Ιησού Χριστού και στον Άγιο Βασίλειο, Αρχιεπίσκοπο Καισαρείας. Η γύρω περιοχή ήταν ακατοίκητη και για τον λόγο αυτό, το εκκλησάκι λειτουργούσε μόνο στις γιορτές που πανηγύριζε. Τριγύρω, υπήρχαν μόνο χωράφια και για αυτό ο Ναός ονόμαστηκε ως «Άγιος Ιωάννης του Αγρού ή Κυνηγού».

Το Ιερό Βήμα του Ναού του 15ου αιώνα όπως διασώθηκε σήμερα

 

Σπάνια φωτογραφία του Αγίου Νικολάου του Πλανά στην Αθήνα

Από το κτίσμα του 15ου αιώνα έχει διασωθεί το Άγιο Βήμα, το οποίο δεσπόζει πίσω από τη σημερινή εκκλησία. Ο ναός συνδέθηκε άρρηκτα με έναν νεότερο Άγιο, τον Άγιο Νικόλαο τον Πλανά. Ο Άγιος με καταγωγή από τη Νάξο, υπηρέτησε τον Ναό για πενήντα περίπου έτη. Από «φυλακῆς πρωίας μέχρι νυκτός» παρέμενε στο ναό. Αλησμόνητες παρέμειναν οι αγρυπνίες τις οποίες τελούσε στο ναό του Αγίου Ελισσαίου στην Πλάκα. Σε εκείνες τις αγρυπνίες στο ψαλτήρι στεκόντουσαν πάντα οι δυο κορυφαίοι λογοτέχνες, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης.

Ο αείμνηστος Γέροντας κοιμήθηκε το 1932 και ο τάφος του βρισκόταν μπροστά στον Ναό του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού, που υπηρέτησε νυχθιμερόν για μισό αιώνα. 

Στις 29 Αυγούστου του 1992, τα ιερώτατα και θαυματουργά Λείψανα του Αγίου Νικολάου του Πλανά τοποθετήθηκαν σε ασημένια λάρνακα, που σήμερα βρίσκεται στο δεξιό κλίτος του Ναού.

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηφαίστου 1 & Κυκλάδων
+30 210 3218880
15354, Γλυκά Νερά