Το ιστορικό μοναστήρι του Προυσσού είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στα χρόνια της τουρκοκρατίας αποτέλεσε πνευματικό καταφύγιο αλλά και στρατηγείο για τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Γεώργιο Καραϊσκάκη
Εκεί είχε το στρατηγείο του και περνούσε αρκετό χρόνο, όσο δεν βρισκόταν στα πεδία των μαχών. Ο Καραϊσκάκης ήταν φθισικός. Κατά την παραμονή του στο Μοναστήρι έκανε τάμα στην Παναγία.  Γιατρεύτηκε με θαυματουργικό τρόπο και για να ευχαριστήσει την Παναγία δώρισε το κάλυμμα της εικόνας της. Στην εικόνα διακρίνονται μόνο τα πρόσωπα του Ιησού και της Παναγίας, μιας και η υπόλοιπη είναι καλυμμένη από χρυσό που έδωσε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.  Χαρακτηριστικά, στην εικόνα αναγράφεται το εξής: « Ἡ Παντάνασσα. Δὶ ἐξόδων τοῦ γενναιοτάτου στρατηγοῦ Γεωργίου Καραϊσκάκη, χειρὶ Γεωργίου Καρανίκα, 1824 ».
 
 
Στο μουσείο της μονής εκτίθεται το σπαθί, το όπλο του και το χαρακτηριστικό του φέσι. Έξω από τη μονή υψώνονται δύο κάστρα, οι λεγόμενοι «πύργοι του Καραϊσκάκη». Ήταν πολεμίστρες που ήλεγχαν τη γύρω περιοχή. Η μονή χτίστηκε πριν από περίπου χίλια χρόνια και έχει περάσει πολλές περιπέτειες.
 
Στις 16 Αυγούστου του 1944, μία μέρα μετά το Δεκαπενταύγουστο και μια βδομάδα πριν από τη γιορτή της Παναγίας της Προυσιώτισας, κάηκε από τους Γερμανούς. Αυτή ήταν η τιμωρία των κατακτητών επειδή εκεί έβρισκαν καταφύγιο οι αντάρτες. Καταστράφηκαν πολλά αντικείμενα, όχι όμως η εικόνα. Σύμφωνα με την παράδοση, η θαυματουργή εικόνα προέρχεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και είναι δημιούργημα του Ευαγγελιστή Λουκά.
 
 
 
Στη μονή φιλοξενήθηκαν και άλλοι αγωνιστές της επανάστασης, όπως ο Μπότσαρης, ενώ κατά καιρούς έβρισκαν καταφύγιο ασθενείς και διαβάτες.
 
Η Ιστορική Μονή βρίσκεται νότια του νομού Ευρυτανίας, σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από την πόλη του Καρπενησίου και 51 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Αγρινίου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηφαίστου 1 & Κυκλάδων
+30 210 3218880
15354, Γλυκά Νερά