Το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με κατάνυξη και σεβασμό - Τα πασχαλινά έθιμα που κάνουν το ελληνικό Πάσχα μοναδικό!

 

Κέρκυρα

Λαμπρή ή Λαμπριά αποκαλούν το Πάσχα οι Κερκυραίοι για να εκφράσουν τη λαμπρότητα της ημέρας. Οι εκδηλώσεις του Κερκυραϊκού Πάσχα αρχίζουν από την Κυριακή των Βαΐων όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Κέρκυρα. Στις 11:00 το πρωί, γίνεται η λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, μια λιτανεία που τελείται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης, που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους. Η λιτανεία αυτή είναι η πιο μεγάλη σε διαδρομή και περιφέρεται κατά μήκος της νοητής γραμμής των παλαιών Ενετικών τειχών της πόλης, με αρκετές στάσεις για δεήσεις και παρακλήσεις, παρακάμπτοντας, όπως και παλαιότερα, την Εβραϊκή συνοικία. Είναι η μοναδική στην οποία συμμετέχουν, όλες και οι 18 Φιλαρμονικές του νησιού για να τιμήσουν τον Πολιούχο Άγιο της Κέρκυρας. Έθιμο είναι μετά το τέλος της λιτανείας, οι Φιλαρμονικές παρελαύνουν από τα κεντρικά σημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης παιανίζοντας εύθυμα εμβατήρια. Το ίδιο βράδυ στις 9.00 γίνεται στο Δημοτικό Θέατρο η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας "Μάντζαρος", η οποία με τις μελωδίες της μας εισάγει στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδος.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα οι Κερκυραίοι αρχίζουν τα ψώνια. Διάχυτη στην αγορά της πόλης η μυρωδιά της 'Φογάτσας', του μαντολάτου και της 'Κολομπίνας'. Το απόγευμα οι καμπάνες καλούν τους πιστούς στις εκκλησιές και πλήθος λαού ακούει το "ουαί και αλοίμονο Φαρισαίοι υποκριταί".

Τη Μεγάλη Τρίτη στις εκκλησίες ακούγεται το τροπάριο της Κασσιανής και το βράδυ στις 9.00 στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (ΟΚΕ) διοργανώνει την καθιερωμένη πλέον Μουσική Ποιητική Βραδιά με θέμα "Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση".

Τη  Μεγάλη Τετάρτη  οι εκκλησίες της πόλης και των προαστίων γεμίζουν με πιστούς για τα Ευχέλαια και στις 8.30 το βράδυ το Δημοτικό Θέατρο γεμίζει με κόσμο, που θα ακούσει τη Δημοτική Χορωδία στην καθιερωμένη συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής και Μεγαλοβδομαδιάτικων Μελωδιών, που προσεγγίζει το Θείον Δράμα μέσα από εκκλησιαστική μουσική Ανατολική και Δυτική.

Τη Μεγάλη Πέμπτη η ακολουθία των Αγίων Παθών. Στα χωριά μέσα στην εκκλησία οι γυναίκες ακούγοντας τα Δώδεκα Ευαγγέλια πλέκουν με το κροσσοβέλονο το γαϊτάνι, από άσπρο βαμβακερό ύφασμα, σταματώντας το πλέξιμο κάθε φορά που απαγγέλλεται Ευαγγέλιο. Στον Duomo, την Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, ανάβουν 12 κεριά και σβήνουν από ένα κερί όταν τελειώνει η ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου. Τη Μεγάλη Πέμπτη επίσης, με την πρώτη καμπάνα της εκκλησίας, βάφουν τα κόκκινα αυγά, αιώνιο σύμβολο ανανέωσης της ζωής και της φύσης.

Τη Μεγάλη Παρασκευή πριν από το μεσημέρι οι εκκλησίες γεμίζουν από πιστούς για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του νεκρού Ιησού σε κατάλευκο σεντόνι, σε συγκινητική ατμόσφαιρα και με νεκρώσιμο ήχο της καμπάνας. Μετά τα παιδιά σκορπίζουν στις γειτονιές ζητώντας λουλούδια για τον Επιτάφιο. Ο στολισμός του είναι σχεδόν αποκλειστικά έργο των νεαρών κοριτσιών και προς το μεσημέρι οι Επιτάφιοι εκτίθενται σε προσκύνημα.

Από νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής αρχίζει η περιφορά των επιταφίων στα γραφικά δρομάκια και τις πλατείες της πόλης. Τα προάστια ακολουθούν τη δική τους περιφορά γύρω από τις συνοικίες. Από το μεσημέρι τις 2:00 μέχρι αργά το βράδυ δεκάδες Επιτάφιοι θα βγουν ψάλλοντας το "Αι γενεαί  πάσαι" και όσο περνά η ώρα οι Επιτάφιοι πυκνώνουν ειδικά στο ιστορικό κέντρο και σχεδόν διασταυρώνονται. Πρώτος βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγίας της Σπηλιώτισσας από το Νέο Φρούριο και του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι μέχρι τις 10.00 το βράδυ που βγαίνει επιβλητικός ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως. Κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται από το "κόρο" (χορωδία), μια Φιλαρμονική, "τόρτσες" (μεγάλα κεριά), "μανουάλια" (βενετσιάνικα φανάρια), "σκόλες" (λάβαρα) και φλάμπουρα, που ειδικά αυτό το βράδυ όλα φέρονται στο πλάι σε ένδειξη πένθους. Επίσης συνοδεύεται από σχολεία, τμήματα προσκόπων, τμήματα οδηγών και από τα κοριτσάκια με τα καλαθάκια τα γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια που η Κέρκυρα είναι γεμάτη αυτή την εποχή.

Το βράδυ στα Μουράγια, που θα περάσει ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως, τοποθετούνται σε κανονικά διαστήματα κεριά στερεωμένα σε μικρές βάσεις και ανάβονται κατά την περιφορά - όλα μια μακριά ίσια φωτεινή γραμμή. Στον επιβλητικό Επιτάφιο της Μητροπόλεως, που συνοδεύει ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές του τόπου, η παρουσία Φιλαρμονικών, χορωδιών και χιλιάδων Κερκυραίων και επισκεπτών δίνει άλλη διάσταση στην πένθιμη τούτη μέρα. Η "Παλαιά" Φιλαρμονική (κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η "Μάντζαρος" (μπλε) την Marcia Funebre τουG. Verdi, και η "Καποδίστριας" την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

 

 

Λεωνίδιο

Στο Λεωνίδιον αναβιώνει ένα από τα μοναδικά και πλέον φαντασμαγορικά αναστάσιμα έθιμα της Ελλάδος.Η περίοδος της Λαμπρής στο Λεωνίδιο, όπως σ΄όλο τον ορθόδοξο κόσμο, ξεκινάει από τους Α΄ Χαιρετισμούς και τελειώνει με την γιορτή της Αγάπης το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα.

Καθ΄όλη αυτή την περίοδο με το τέλος των ακολουθιών -νυχτιών- βγαίνει από τα παιδιά της κάθε ενορίας ένας δίσκος υπέρ των αεροστάτων. Η νύχτα της Αναστάσεως στο Λεωνίδιον είναι η νύχτα των αεροστάτων. Με το Χριστός Ανέστη , τα αερόστατα ανεβαίνουν τον ουρανό, χαρίζοντας στους επισκέπτες ένα μοναδικό θέαμα.

Την Κυριακή του Πάσχα,  ο Δήμος, χρόνια τώρα,- αλλά κάθε φέτος και καλύτερα,-στήνει στον κήπο του Δημαρχείου, σούβλες με αρνιά και κοκορέτσια και φιλεύει όλους τους επισκέπτες με κρασί, νόστιμους μεζέδες και κόκκινα αβγά.

 

Μονεμβασιά

Μαγική είναι ατμόσφαιρα στην Μονεμβασιά τις ημέρες του Πάσχα. Οι  κατανυκτικές λειτουργίες στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, η περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα δρομάκια της μεσαιωνικής πολιτείας την Μ.Παρασκευή,  οι ψαλμωδίες που αντηχούν στο βράρχο, μας βάζουν στο κλίμα της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης. 

Τα Μεγάλο Σάββατο το ραντεβού δίνεται στην πλατεία με το κανόνι μπροστά στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Το Άγιο Φως περνάει από χέρι σε χέρι και όλοι περιμένουν να ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» για να δώσουν το «φιλί της αγάπης». Έπειτα, στις ταβέρνες του Κάστρου (που θα έχουμε κλείσει μέρες πριν), στο γιορτινό τραπέζι την τιμητική της έχει η πατροπαράδοτη μαγειρίτσα, αλλά και άλλες ντόπιες νοστιμιές.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αναβιώνει στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκόμενου το κάψιμο του Ιούδα. Ένα ανθρώπινο ομοίωμα γεμισμένο με ξύλα και άχυρα, στο εσωτερικό του οποίου έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά καίγεται με φαντασμαγορικό τρόπο! Μόλις η φωτιά ανάψει, αρχίζει ο χορός των βεγγαλικών!

Πάτμος

H τελετουργία, τα έθιμα, η τελετή του Νιπτήρος και η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου είναι αρκετοί λόγοι για να περάσετε το Πάσχα στο νησί της Αποκάλυψης σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης που αποπνέει όλο το τυπικό και τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η  μοναδική εμπειρία ξεκινάει από την Κυριακή των Βαΐων, όπου στις εκκλησίες του νησιού μοιράζονται στους πιστούς δημιουργήματα από βάγια τα οποία είναι σαν κεντήματα που άλλοτε έχουν σχήμα σταυρού και άλλοτε ψαριού. Προχωρώντας προς την κορύφωση του θείου δράματος, την Μεγάλη Τετάρτη οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του νησιού προσέρχονται στις ενορίες τους, ώστε να τους «αλείψει» ο ιερέας με το λειτουργημένο και αγιασμένο λάδι προς ίαση ψυχής και σώματος και τη Μεγάλη Πέμπτη, αυτό που κεντρίζει την προσοχή μας και το δέος μας, είναι η ιδιαίτερη τελετή του Νιπτήρος που λαμβάνει χώρα το πρωί στη Χώρα Πάτμου σύμφωνα με τις βυζαντινές παραδόσεις και είναι ένα γεγονός που πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα.

Κατά την τελετή ο Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που αναπαριστά τον Ιησού Χριστό ραντίζει συμβολικά τα πόδια των μοναχών που αναπαριστούν τους μαθητές του και εν συνεχεία αρχίζει την πορεία προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς την μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες.

Η ιδιαίτερη αυτή τελετή αποτελεί το έναυσμα για συγκέντρωση πληθώρας κόσμου τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ενώ ως έθιμο ξεκινάει τον 4ο αιώνα και τελούταν κυρίως σε μοναστήρια. Τα χρόνια του Βυζαντίου το έθιμο τελούσαν και οι εκάστοτε αυτοκράτορες πλένοντας τα πόδια φτωχών πολιτών.

Η περιφορά των επιταφίων και το ράντισμα των νοικοκυρών με το ντόπιο ανθόνερο αποτελεί άλλη μία μοναδική εμπειρία που προσφέρει η Πάτμος στους επισκέπτες της την Μεγάλη Παρασκευή, ενώ μετά την πρώτη Ανάσταση, και συγκεκριμένα την Κυριακή του Πάσχα στον Εσπερινό της Αγάπης στην Ιερά Μονή γίνεται η δεύτερη ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες, ενώ από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα όλο το νησί εορτάζει την Ανάσταση μαζί με τους επισκέπτες της Πάτμου στην πλατεία της Σκάλας όπου ο Δήμος και οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού προσφέρουν ένα πλούσιο τραπέζι με πασχαλιάτικα εδέσματα, αυγά, πατινιώτικες τυρόπιττες και γλυκά, κρασί και ένα εντυπωσιακό θέαμα με τοπικούς χορούς, οι οποίοι χορεύονται από νέους και νέες του νησιού ντυμένους με την πατμιακή φορεσιά.

Το τυπικό του Πάσχα κλείνει τη Νέα Τρίτη με την περιφορά των ιερών εικονισμάτων στα σπίτια της κάθε ενορίας για να έχουν όλα τα σπίτια την εύνοια του Θεού. Τα Ιερά εικονίσματα της Μονής μεταφέρονται και περιφέρονται στην πλατεία της Αγίας Λεβιάς στη Χώρα, ο ηγούμενος κάνει αγιασμό, ενώ οι μοναχοί προσκυνούν τα ιερά λείψανα που έχουν φέρει μαζί τους.

Η Πάτμος και τα θρησκευτικά της έθιμα του Πάσχα που παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο αποτελεί τον ιδανικό προορισμό που προετοιμάζει τον πιστό να δεχθεί την απώλεια του Υιού του Θεού και να κατανοήσει πλήρως και βιώσει το υπέρτατο θαύμα της μεγίστης σωτηρίας, την Ανάσταση του Κυρίου.

 

Υδρα

Στην Ύδρα οι κάτοικοι της κρατάνε τις παραδόσεις, τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα και σίγουρα το Πάσχα στην Ύδρα είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο Πάσχα έχετε ζήσει στην Ελλάδα. Από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας που κορυφώνεται το Θείο Δράμα οι υδραίοι και οι επισκέπτες γεμίζουν τις εκκλησίες βιώνοντας και συμμετέχοντας με έντονη θρησκευτική διάθεση και κατάνυξη νοερά στο Θείο Δράμα.
Ετσι η Μεγάλη Εβδομάδα κυλάει σε θρησκευτικούς ρυθμούς και καταλήγει σε μια λαμπρή Αναστάσιμη νύχτα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, για να ολοκληρωθεί με το φαντασμαγορικό κάψιμο του Ιούδα το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα.
Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης σε κλίμα μεγάλης κατάνυξης πραγματοποιείται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας –όπως και στις άλλες ενοριακές εκκλησίες της Ύδρας - η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών και της Σταύρωσης του Χριστού.
Τη Μεγάλη Παρασκευή με την κορύφωση του Θείου Δράματος τελείται η Αποκαθήλωση του Κυρίου αρχικά στις ενοριακές Εκκλησίες του νησιού και στη συνέχεια στον Ι. Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας με τη συμμετοχή όλου του Ιερού Κλήρου της Ύδρας. Όλες οι καμπάνες των ενοριών της Υδρας σημαίνουν πένθημα. Πρώτη σημαίνει η Μεγάλη Καμπάνα του Μοναστηριού και ακολουθούν οι καμπάνες των υπολοίπων ενοριών, της Αγίας Βαρβάρας, της Υπαπαντής και του Αγίου Δημητρίου. Κατά τη διάρκεια τέλεσης της Αποκαθήλωσης κορυφώνεται η συγκίνηση των πιστών.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, με μεγάλη θρησκευτική κατάνυξη αλλά και λαμπρότητα στο κατάμεστο και γραφικό λιμάνι της Ύδρας, εμπρός από την βορινή πύλη του Ι. Καθεδρικού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην πλατεία Π. Κουντουριώτη, πλήθος κόσμου αναμένει τους Επιτάφιους από τις ενοριακές Εκκλησίες του Άγιου Δημήτριου της Αγίας Βαρβάρας της και της Υπαπαντής του Χριστού. Εκεί οι ολοστόλιστοι με λουλούδια της άνοιξης Επιτάφιοι συναντώνται στο γραφικό λιμάνι της Ύδρας, με το λιτό και απέριττο Επιτάφιο του Ι. Καθεδρικού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου και αναπέμπεται δέηση προεξέχοντος του Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης και όλων των ιερέων του νησιού. Ακολουθεί η Περιφορά των Επιταφίων μέσα από τα πλακόστρωτα δρομάκια της Πόλης της Ύδρας και στη συνέχεια αναχωρούν επιστρέφοντας για τις ενορίες τους, ακολουθούμενοι από πλήθος πιστών της κάθε Ενορίας.
Ένα από τα πιο όμορφα και πιο γραφικά θρησκευτικά έθιμα της Ύδρας αλλά και όλης της Ελλάδας είναι η περιφορά του Επιταφίου της ενοριακής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην πανέμορφη συνοικία Καμίνια της Ύδρας, μέσα στη θάλασσα. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μετά από την περιφορά του Επιταφίου στη συνοικία, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα, όπου ο Επιτάφιος με μεγάλη Κατάνυξη μπαίνει στη θάλασσα. Οι νέοι που υποβαστούν τον Επιτάφιο μπαίνουνε  στη θάλασσα και ακουμπάνε τα πόδια του Επιταφίου στο νερό, για να ευλογηθούν και να καθαγιαστούν τα νερά, ενώ ο ιερέας στην ακροθαλασσιά, αναπέμπει ευχή «υπέρ των εν θαλάσση μακράν…». Το έθιμο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Καμίνια το έτος 1923 και από τότε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σύμφωνα με την παράδοση. Ξεκίνησε από τους σφουγγαράδες των Καμινίων, των οποίων τα σφουγγαράδικα καΐκια αναχωρούσαν μετά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και επέστρεφαν κοντά στην ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Το βράδυ της Ανάστασης τα βαρελότα, οι κροτίδες και οι φωτοβολίδες φωτίζουν την νύχτα και διαλαλλούν και αυτά την Ανάσταση του Θεανθρώπου.
 
 
Σύρος
 Το Πάσχα είναι ίσως, η καλύτερη εποχή να επισκεφθείτε τη Σύρο. Η Σύρος είναι, το μόνο ίσως μέρος του κόσμου που οι καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους ορθόδοξους σε όλες τις εκκλησίες του νησιού. Τη Μεγάλη Παρασκευή όλοι οι επιτάφιοι βγαίνουν στους δρόμους, ενώ στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης συναντιόνται οι τέσσερις επιτάφιοι των ενοριών και ψέλνουν με μια φωνή μαζί με τη χορωδία του Αγίου Νικολάου και τους Ιεροψάλτες τα τροπάρια της ημέρας. Το βράδυ της Ανάστασης το νησί φωτίζεται από τα αμέτρητα βεγγαλικά, με αποκορύφωμα αυτά του ομώνυμου λόφου της Αναστάσεως που ξεχωρίζουν από κάθε γωνιά της Σύρου, σε ένα θέαμα πραγματικά εντυπωσιακό.
Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα οι ψησταριές του νησιού έχουν την τιμητική τους, ετοιμάζοντας πέρα από το καθιερωμένο αρνί και κατσίκι και τις νοστιμότατες παραδοσιακές συριανές συνταγές.
Το Πάσχα στη Σύρο, είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!
 
Τήνος
Το Πάσχα στην Τήνο μυρίζει θάλασσα και σου ανοίγει το δρόμο για το –προσωπικό- θαύμα. Το νησί ολάνθιστο περιμένει να υποδεχθεί την Ανάσταση. Τη Μ. Τρίτη οι ντόπιες νοικοκυρές φτιάχνουν τις παραδοσιακές τυρόπιτες, ένα αναστάσιμο γλύκισμα με τυράκι τηνιακό, ένα κυκλαδίτικο τζίζ κέικ, μοναδικής γεύσης και νοστιμιάς.
Τη Μ. Τετάρτη τελείται το Ευχέλαιο. Είτε βρεθείτε στον Ιερό Ναό της Παναγίας ή στο Μοναστήρι στο Κεχροβούνι, η τελετή είναι μοναδική.
Τη Μεγάλη Πέμπτη το Θείο Δράμα κορυφώνεται με τη Σταύρωση και το τελετουργικό σε όλες τις εκκλησίες του νησιού καθηλώνει τον επισκέπτη.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η Αποκαθήλωση. Αξίζει να παρακολουθήσετε το Καθολικό τελετουργικό στην Καθολική Μητρόπολη της Ξινάρας με την περιφορά του Τιμίου Σταυρού και της Πονεμένης (το άγαλμα της Παναγίας).
Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιείται η περιφορά των Επιταφίων. Στη Χώρα γίνεται πρώτα η περιφορά του Καθολικού Επιτάφιου και στην συνέχεια 7 Επιτάφιοι από ισάριθμες ενορίες συγκεντρώνονται στην μαρμάρινη εξέδρα, όπου ψάλλονται τα Εγκώμια. Σχεδόν όλα τα χωριά «κατεβαίνουν» στη χώρα για να παρακολουθήσουν την τελετή. Ψαροκάικα και καράβια της γραμμής «σφυρίζουν» και προσκυνούν με το δικό τους τρόπο.
 
Στη συνέχεια, ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου κατευθύνεται προς τα Σπιτάλια και μπαίνει στο νερό. Μάλιστα στη βραχονισίδα Χάνδρα, που βρίσκεται μπροστά από την παραλία στα Σπιτάλια, τοποθετούνται μεγάλοι φωτεινοί σταυροί. Ο Επιτάφιος, ο παπάς και τα εξαπτέρυγα μπαίνει στο νερό, όπου και πραγματοποιείται δέηση υπέρ των ναυτικών και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πνιγέντων. Ο επιτάφιος του Αγ. Νικολάου συνεχίζει προς το νεκροταφείο, όπου τελείται και εκεί επιμνημόσυνη δέηση.
 
Το Μεγάλο Σάββατο το νησί αναμένει την Ανάσταση. Το κλίμα είναι εορταστικό, χαρούμενο, Δοξαστικό. Η πρώτη Ανάσταση ψάλλετε στις 12 το μεσημέρι. Με το «Ανάστα ο Θεός κρίναι την γην» σκορπίζονται λεμονόφυλλα σε όλη την εκκλησία της Μεγαλόχαρης και οι πιστοί προσπαθούν να πιάσουν ένα στον αέρα και να το φυλάξουν για ευλογία και καλή τύχη.
Το βράδυ, με το «Χριστός Ανέστη» η μία ενορία συναγωνίζεται την άλλη στο ποια θα ακουστεί περισσότερο. Τα βαρελότα και τα τρομπόνια έχουν το λόγο. Αν σας «φοβίζουν» προτιμήστε να Αναστήσετε στο Μοναστήρι στο Κεχροβούνι.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηφαίστου 1 & Κυκλάδων
+30 210 3218880
15354, Γλυκά Νερά