Στους πρόποδες του Υμμητού, είναι χτισμένη η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, «κρυμμένη» στο κέντρο της Αθήνας, στον δήμο του Βύρωνα. Πάνω από το μοναστήρι, εκτείνεται ένα καταπράσινο δάσος, «μία ανάσα δροσιάς» στην πυκνοδομημένη συνοικία της Αθήνας

 

Η ιστορία του Μοναστηριού χάνεται στα βάθη των χρόνων. Ο χρόνος ίδρυσης της παραμένει άγνωστος, αλλά σύμφωνα με κάποιες πηγές ανάγεται στον 17ο ή 18ο αιώνα. Αρχικά λειτουργούσε ως μετόχιο της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη και ήταν αφιερωμένο στα Εσόδια της Θεοτόκου. Κάποια χρονική στιγμή όμως, για άγνωστους λόγους, εγκαταλείφθηκε και παρέμεινε ως προσκύνημα. Μέχρι τα μισά του 20ου αιώνα, η περιοχή ήταν ακόμη ακατοίκητη.

 

Το παλαιό καθολικό της Μονής ήταν ένας μικρός επιμηκής ναός, ο οποίος βρίσκεται μέχρι σήμερα σε καλή κατάσταση. Σώζοντται αρκετές τοιχογραφίες, όπως εκείνη της Παναγίες, των Ιεραρχών στην Κόγχη του Ιερού Βήματος, η Άκρα Ταπείνωση στην Αγία Πρόθεση. Σε πολύ κατάσταση σώζονται και οι εικόνες του τέμπλου, που θεωρούνται έργα έξοχης τεχνικής. Το 1970, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του γυναικείου μοναχισμού, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος εγκατέστησε στο μοναστήρι μία νεοσύστατη γυναικεία αδελφότητα που έμεινε εκεί έως το 1974. Τότε το Μοναστήρι μετατράπηκε σε ανδρικό όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Το Μοναστήρι πανηγυρίζει δύο φορές τον χρόνο: στις 21 Νοεμβρίου, στην γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, προς τιμήν της θαυματουργικής εικόνας που υπάρχει στη Μονή. Την ημέρα αυτή, πλήθος πιστών συρρέουν για να πάρουν την ευλογία της Θεοτόκου και να αγιαστούν από το αγίασμα που βρίσκεται στον περίβολο του μοναστηριού. 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηφαίστου 1 & Κυκλάδων
+30 210 3218880
15354, Γλυκά Νερά