Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου η παρουσίαση 24 ιστοριών για μαθητές του Δημοτικού σχολείου, στο κολλέγιο της Κοινότητας Alphington Grammar School.

Είναι μια πρωτοποριακή εργασία που με μεράκι επιμελήθηκαν η Ουρανία Παπαγεωργίου, η Περιστέρα Παπαγεωργίου και η Νίκη Φαρφαρά-Πάσχου. Πρόκειται για ένα πολύ καλό εκπαιδευτικό υλικό τόσο για τα παιδιά όσο και για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την Ελληνική γλώσσα.

Οι 24 ιστοριούλες είναι εικονογραφημένες και καταχωρημένες σε 24 μικρά βιβλιαράκια. Την εκδήλωση προλόγησε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου LaTrobe Δρ Σταυρούλα Νικολούδη και συμμετοχή είχαν ο Μάνος Τζιμπραγός, η Κατερίνα Πουταχίδου και η Βίκυ Πεταλά.

Ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών και άλλων συμπαροίκων παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και εντυπωσιάστηκαν από τη σημαντική αυτή προσπάθεια.

___________________________________________________
Πληροφορίες: +61 3 9662 2722 ή με email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 το «9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου», που διοργανώνει το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε συνεργασία με τις δύο Κοινότητες, Μελβούρνης και Σίδνεϊ, με την υποστήριξη του Πολιτειακού Υπουργείου Παιδείας της Βικτώριας, του Γραφείου Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νέων Ελληνικών Βικτώριας (MGTAV).

Λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετοχών και στη Ν.Ν.Ουαλία, ο φετινός διαγωνισμός διοργανώθηκε ξεχωριστά στις δύο μεγάλες πολιτείες. Στη Βικτώρια πήραν μέρος 10 μαθητικές ταινίες από τα σχολεία: Oakleigh Grammar, Greek Community of Melbourne’s Language & Culture Schools και Protypo. Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο υπεύθυνος για τα προγράμματα εκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Μάνος Τζιμπραγός, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Θεόδωρος Μάρκου, και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νέων Ελληνικών Βικτώριας, κ. Καθολική Γιορντάμνη.

Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ συγκινητική ιδιαίτερα εξαιτίας της παρουσίας πολλών παππούδων και γιαγιάδων που ήρθαν για να θαυμάσουν και να χειροκροτήσουν τα εγγόνια τους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού:

Α. Δημοτικό σχολείο

1ο Βραβείο: Oakleigh Grammar, Ένας θησαυρός από το παρελθόν
2ο Βραβείο: Oakleigh Grammar, Μια περιπέτεια στο δάσος
3ο Βραβείο:
- Greek Community of Melbourne's Language & Culture Schools/Alphington Campus,
Η πυξίδα της ζωής μου
- Protypo, Ψάχνοντας την Περσεφόνη

Β. Γυμνάσιο

1ο Βραβείο: Greek Community of Melbourne's Language & Culture Schools/Windsor
Campus, Η εσωτερική μας πυξίδα
2ο Βραβείο: Greek Community of Melbourne's Language & Culture Schools/City Campus,
Ταξίδι στο μέλλον - Μια πυξίδα δρόμος
3ο Βραβείο: Greek Community of Melbourne's Languge & Culture Schools/ Doncaster
Saturday Campus, Το σταυροδρόμι


Ο κ. Μάρκου στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε την πολιτειακή κυβέρνηση και όλους όσους στηρίζουν το μαθητικό φεστιβάλ, καθώς και τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό.

«Αρχικά θα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτωρίας που στηρίζει οικονομικά το μαθητικό φεστιβάλ και βέβαια στους δασκάλους μας για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία,» είπε. «Σαν Κοινότητα είμαστε περήφανοι που μαζί με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ελληνικών και το Γραφείο Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου, ήμασταν από την αρχή κομμάτι αυτού του όμορφου εγχειρήματος που ονομάζουμε Μαθητικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Να ξέρουμε όλοι μας, ότι σήμερα γράφουμε ιστορία, την ιστορία της δικής μας παροικίας εδώ στη Μελβούρνη και παίζουν πρωταρχικό ρόλο τα παιδιά μας, οι μαθητές των σχολείων
μας. Ακόμα πιο ελκυστικό είναι ότι γίνεται διαμέσου του κινηματογράφου. Και έτσι μένει για πάντα για να δούνε τη δουλειά τους, όχι μόνο εμείς, αλλά και αυτοί που θα έρθουνε μετά από μας.»

Η Κοινότητα θα συνεχίζει να δίνει τη μάχη, γιατί τώρα πλέον για μάχη πρόκειται για προώθηση της ελληνομάθειας και του ελληνικού πολιτισμού, έχοντας για όπλα όχι μόνο το σχολείο αλλά και την μουσική, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Και όσο πιο νωρίς τα παιδιά μας μαθαίνουν για αυτά τόσο το καλύτερο. Εμείς θέλουμε μια Αυστραλία όχι μόνο πολυπολιτισμική αλλά και πολυγλωσσική. Τι πιο ωραίο υπάρχει από το να πηγαίνεις σε ένα γειτονικό μπαρ της Μελβούρνης και να ακούς στο ίδιο πρόγραμμα ελληνική τουρκική και σερβική μουσική. Η να βλέπεις θέατρο με ηθοποιούς διαφόρων εθνικοτήτων να παίζουν στο ίδιο έργο και να μιλάνε τη γλώσσα τους. Και ότι κάνουμε στην Κοινότητα το κάνουμε για αυτόν το λόγο. Να ζούμε τον πολυπολιτισμό στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρία.» Τελειώνοντας αυτά τα λίγα που έχω να πω κάνω μια θερμή παράκληση. Θέλω όλα τα σχολεία μας κοινοτικά ιδιωτικά δημόσια να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια που γίνεται δια μέσου αυτού του πολύ σημαντικού φεστιβάλ και του χρόνου να δούμε ακόμη περισσότερα παιδιά να παρουσιάζουν το έργο τους εδώ στο κινηματογράφο.»

Από την πλευρά του ο κ. Τζιμπραγός δήλωσε: «Χαιρετίζουμε το Φεστιβάλ Μαθητικού Κινηματογράφου ως μία πολύ σημαντική και δημιουργική παιδαγωγική δραστηριότητα. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ολοένα και περισσότερα σχολεία στον διαγωνισμό». Είναι πολύ σημαντική η στήριξη του θεσμού αυτού ιδιαίτερα από τα ημερήσια σχολεία, σε πολλά από τα οποία τα ελληνικά προγράμματα αντιμετωπίζουν συνεχώς προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους». Η συμμετοχή στο Μαθητικό Φεστιβάλ θεωρούμε ότι μπορεί να τονώσει και να ενισχύσει το ενδιαφέρον των μαθητών και να λειτουργήσει ως "πρεσβευτής" του ελληνικού προγράμματος κάθε σχολείου».

Τέλος, η κ. Καθολική Γιορντάμνη τόνισε: «Εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών της Βικτώριας απευθύνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην προετοιμασία και διοργάνωση του 9ου Μαθητικού
Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Όπως και κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ συτό, δίνει τη δυνατότητα στις μαθήτριες και στους μαθητές την ευκαιρία να δημιουργήσουν: γράφοντας το δικό τους σενάριο, σκηνοθετώντας και παίζοντας τις ταινίες τους, με μεγάλη επιτυχία. Αυτό κάνει όλους εμάς να νιώθουμε μεγάλη περηφάνεια και χαρά και μας γεμίζει με ελπίδες για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στην παροικία μας.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ ιδιαιτέρως τους εκπαιδευτικούς που αφιέρωσαν τόσο χρόνο και μεράκι για να προετοιμάσουν και να ενθαρρύνουν την συμμετοχή μαθητριών και των μαθητών τους. Κυρίως όμως, θα θέλαμε να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πρωταγωνιστές αυτού του Φεστιβάλ, τα παιδιά μας! »

___________________________________________________

PRESS RELEASE

Level 3, 168 Lonsdale St., Melbourne, Vic. 3000

Phone: +61 3 9662 2722, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Website: greekcommunity.com.au

Πληροφορίες: +61 3 9662 2722 ή με email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης πρόκειται να επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, συνοδευόμενος από τους επισκόπους Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και Μηλιτουπόλεως κ. Ιάκωβο, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της εκκλησίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων:

- Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, παραμονή της εορτής του ναού και από ώρα 7.00μμ έως 9.00μμ, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακάριου με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου της Μελβούρνης.

- Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου και από ώρα 8.00 πμ θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας. Στο εξωτερικό του ναού θα ακολουθήσει πανήγυρη  με εδέσματα και γλυκίσματα προς ενίσχυση των αναγκών της εκκλησίας.

Την Παρασκευή, μετά το πέρας του Εσπερινού, θα παρατεθεί δείπνο προς τιμή του Αρχιεπισκόπου, στο οποίο θα παρευρεθούν οι επίσκοποι κ. Ιεζεκιήλ και κ. Ιάκωβος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του ναού π. Αδαμάντιος Κουράμπης με τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, ενώ τη φροντίδα για το δείπνο θα έχουν τα μέλη της Φιλοπτώχου του ναού.

Καλούνται όλοι οι συμπάροικοι να παρευρεθούν στις εορταστικές εκδηλώσεις του ναού του Αγίου Δημητρίου και να υποδεχθούν την Παρασκευή, στον Πανηγυρικό Εσπερινό, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο.

___________________________________________________
Πληροφορίες: +61 3 9662 2722 ή με email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Kλείνει η αυλαία του 26ου Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Η ταβέρνα», του καταξιωμένου Ελληνοαυστραλού σκηνοθέτη και συγγραφέα Αλκίνοου Τσιλιμιδού.
Η προβολή της ταινίας θα γίνει στον κινηματογράφο «The Astor». Το εισιτήριο για την ειδική αυτή βραδιά είναι $34 (πωλήσεις στο greekfilmfestival.com.au) και περιλαμβάνει ποτό και μια τσάντα με δώρα κατά την άφιξη, καθώς και ομιλία του σκηνοθέτη πριν από την προβολή ταινίας.

Η ιστορία της ξεκαρδιστικής κωμωδίας διαδραματίζεται σε ένα ελληνικό εστιατόριο της Μελβούρνης κατά τη διάρκεια μιας μοιραίας νύχτας και ασχολείται με τα διλήμματα του Κώστα, του ιδιοκτήτη. Ο Αλκίνοος Τσιλιμιδός εξηγεί: "Όλοι οι χαρακτήρες βασίζονται σε ανθρώπους που γνωρίζω και η ιδέα ήταν να τους τοποθετήσω απλά σε ένα ελληνικό εστιατόριο για μια νύχτα για να δούμε τι θα μπορούσε να συμβεί. Οι ιστορίες τους αφορούν παγκόσμια θέματα γύρω από την αγάπη, τη μετανάστευση και τον εκτοπισμό, αλλά καθώς η υπόθεση εξελίσσεται κάτι άλλο έγινε πολύ σαφές σε μένα. Αυτοί οι άνθρωποι κινδύνευαν. Έπρεπε ή να αντιμετωπίσουν ορισμένες πραγματικότητες στη ζωή τους για να επιφέρουν την αλλαγή ή προορίζονταν να ζήσουν σε κάποιο είδος αυταπάτης. Αυτό έγινε τελικά το κεντρικό θέμα της ταινίας."

Στην ταινία, ο Έλληνας ιδιοκτήτης εστιατορίων Κώστας, προσλαμβάνει την Τζαμίλα, μια μητέρα που αντιμετωπίζει μια δύσκολη υπόθεση κηδεμονίας, ως χορεύτρια χορού της κοιλιάς, για να διασκεδάζει τους πελάτες. Όταν ο πρώην σύζυγός της Αρμάν και η νέα φίλη του Ρεβέκκα εμφανίζονται στην ταβέρνα για δείπνο, αρνείται να χορέψει παρακινώντας την σερβιτόρα Σάλλυ να πάρει τη θέση της...

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο σκηνοθέτης και ηθοποιοί που συμμετέχουν στην ταινία. Σημειώνεται ότι πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Βαγγέλης Μουρίκης, ο οποίος είχε έρθει στη Μελβούρνη για τα γυρίσματα της ταινίας.

Λεπτομέρειες

ΤΙ: Το 26ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου κλείνει με την ταινία «Η ταβέρνα»
ΠΟΤΕ: Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, 6.30μμ, δωρεάν ποτό κατά την άφιξη, 7.00μμ προβολή
της ταινίας
ΠΟΥ: The Astor Theatre

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: $ 34 διατίθενται μέσω του greekfilmfestival.com.au. Στην τιμή περιλαμβάνεται ποτό και τσάντα με δώρα κατά την άφιξη./

H καθηγήτρια Ελληνικών και μουσικός της Αδελαϊδας, Σιμόν Μαρία Καρανικόλα, θα παρουσιάσει την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στο Ελληνικό Κέντρο, μια ειδική διάλεξη για το πώς μπορεί να συμμετάσχουν οι νέοι μας στη νεοελληνική εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε έναν μειωμένο αριθμό νέων ελληνικής καταγωγής να μαθαίνουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Υπήρξαν αναρίθμητες πρωτοβουλίες και προσπάθειες για τη συνέχιση της διδασκαλίας της γλώσσας και του πολιτισμού μας στην Αυστραλία, αλλά αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο με την επίδραση της ποπ κουλτούρας, της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης. «Η φύση της νεολαίας μας στην Αυστραλία αλλάζει και ο στόχος μου είναι να επαναφέρω το πάθος και τον ενθουσιασμό που συνδέονται με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.

Η νεοελληνική εκπαίδευση πρέπει να εξελίσσεται με τις τρέχουσες τάσεις στη διδασκαλία της παιδαγωγικής και με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε πρόσβαση σε περισσότερη ελληνική νεολαία και θα δημιουργήσουμε μια συναρπαστική εμπειρία μάθησης που ευθυγραμμίζεται με τα ενδιαφέροντα των μαθητών και είναι προσαρμοσμένη στο περιβάλλον της Αυστραλίας,» λέει η κ. Καρανικόλα. «Σε αυτή τη διάλεξη, θα παρουσιάσω τις μεθόδους διδασκαλίας μου και το κανάλι που έχω δημιουργήσει στο Youtube σε μια προσπάθεια συμμετοχής όλων των μαθητών μου, ελληνικών και μη ελληνικών, στο σύγχρονο ελληνικό πρόγραμμα σπουδών στο Δημοτικό Σχολείο Πρόσπεκτ στην Αδελαΐδα.»

Η Thespinis Asimina είναι μία δυναμική καθηγήτρια Ελληνικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με έδρα την Αδελαΐδα και μία ροκ μουσικός που χρησιμοποιεί το YouTube, την τεχνολογία παιχνιδιών και την κινησιολογία για την προσέλκυση νέων στην εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας. Στο σημερινό της χώρο εργασίας της, στο Δημοτικό Σχολείο Πρόσπεκτ, η Thespinis Asimina δημιούργησε ένα συναρπαστικό πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας παρά το γεγονός ότι διδάσκει σε κάθε τάξη μία φορά την εβδομάδα και μερικές φορές μόνο για 50 λεπτά! Η μέθοδος της Thespinis Asimina βασίζεται στη μελέτη και τις εμπειρίες της ως καλλιτέχνιδα, μουσικός και παραγωγός σε πολλές ορχήστρες της Αδελαΐδας για να δημιουργήσει εκπαιδευτικά ελληνικά τραγούδια στο YouTube χρησιμοποιώντας γνωστές μελωδίες τραγουδιών ποπ. Ταυτόχρονα χρησιμοποιεί λαϊκούς χορούς και πολλαπλούς χαρακτήρες για να εκφράσει την δυναμική της ελληνοαυστραλιανής οικογένειας. Αυτές οι προσεγγίσεις όχι μόνο προσελκύουν τους μαθητές της, αλλά και διαφορετικά ακροατήρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η διάλεξη παρουσιάζεται σε συνεργασία με την Ένωση Εκαπιδευτικών Νέων Ελληνικών Βικτώριας.

Πότε: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 | 7:00 μμ
Πού: Το Ελληνικό Κέντρο, Mezzanine Level, 168 Lonsdale Street, Μελβούρνη
Γλώσσα: Αγγλικά. Θα προσφερθούν μεζέδες και αναψυκτικά στο τέλος της διάλεξης
___________________________________________________
Πληροφορίες: +61 3 9662 2722 ή με email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηφαίστου 1 & Κυκλάδων
+30 210 3218880
15354, Γλυκά Νερά