Τη χορήγηση η μή ασύλου στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς θα αποφασίσει τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς σήμερα, Παρασκευή 4 Μαΐου εκδικάστηκε η υπόθεση για έναν από αυτούς,  για τον οποίο η σχετική διαδικασία έχει προχωρήσει και στον οποίο δόθηκε αρχικά άσυλο από την αρμόδια επιτροπή, αλλά η διοίκηση άσκησε έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Η απόφαση του ενός από τους τους Τούρκους θα προκρίνει και την τύχη των άλλων επτά,  οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, καθώς η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα

 

Στο ανώτατο δικαστήριο όπου εκδικάστηκε σήμερα η υπόθεση του Τούρκου αξιωματικού  αναπτύχθηκαν σειρά επιχειρημάτων ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χορήγηση ή μη, ασύλου, από τους συνηγόρους του αλλά και οι νομικούς  εκπρόσωπους του δημοσίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη σημερινή δίκη δεν παρέστη ο ενδιαφερόμενος Τούρκος αξιωματικός, για λόγους ασφαλείας όπως έγινε γνωστό, καθώς βρίσκεται υπό καθεστώς αυστηρής φρούρησης. Έτσι, εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους του. Στη δίκη όμως παρενέβη ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας τασσόμενος υπέρ της χορήγησης ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους ο Άρειος Πάγος έχει αμετάκλητα έχει αποφανθεί κατά της έκδοσης τους.

Αντιθέτως, οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου τάχθηκαν κατά της χορήγησης ασύλου στον συγκεκριμένο αξιωματικό ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής η οποία του έχει χορηγήσει άσυλο. Σύμφωνα με τα επιχείρηματα των νομικών εκπροσώπων του ελληνικού δημοσίου, η επίμαχη απόφαση  είναι αντιφατική και νομικά εσφαλμένη καθώς στηρίχθηκε σε παραδοχές που δεν περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

«Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου» τόνισε νομικός εκπρόσωπος του δημοσίου επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή που του χορήγησε το άσυλο δέχθηκε, ότι ο εν λόγω Τούρκος αξιωματικός δεν μετείχε στο πραξικόπημα, δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Τουρκία  και τα στοιχεία σε βάρος του είναι αόριστα, όμως όλα αυτά δεν μπορούν να στηρίξουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και εξ αυτού να στηρίξουν τη   χορήγηση ασύλου», αναφέρθηκε στη δίκη. 

Πρόσθεσαν επίσης ότι τα αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν τιμωρούνται τόσο στην Τουρκία όσο και στη χώρα μας ως κοινά ποινικά αδίκημα και ότι «δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα στασιαστικές ενέργειες».

Από την πλευρά των συνηγόρων του ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι «η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου». Σε ότι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος των οκτώ τις οποίες υποστηρίζει η Άγκυρα, ο κ. Αλιβιζάτος, επικαλούμενος και την απόφαση περί έκδοσης του Αρείου Πάγου επισήμανε ότι δεν αποδείχθηκε ότι μετείχαν στο πραξικόπημα.

«Αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής του στο πραξικόπημα, τόνισε, τότε δεν θα ήταν επιτρεπτό να δώσουμε άσυλο σε ένα εγκληματία, αλλά εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, το ξέρουμε όλοι, τους αποκαλεί καθημερινά «τρομοκράτες και δολοφόνους» τί άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί για πολιτικούς λόγους φοβούνται να πάνε πίσω»;

Κλείνοντας ο κ. Αλιβιζάτος, απευθυνόμενος στους δικαστές είπε «περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι ως έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα».

Για το δημόσιο παρέστησαν ως νομικοί εκπρόσωποι οι κ.κ Δημήτρης Μακαρονίδης, Παντελής Παπαδάκης και Αναστασία Σκουντή, ενώ την χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό υποστήριξαν πλην του Νίκου Αλιβιζάτου και οι κ.κ Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Βαςίλης Παπαδόπουλος, Ελένη Κουτσουράκη και Παναγιώτης Νικολόπουλος.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για την χορήγηση ασύλου η μη στον ένα από τους οκτώ αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα και οι άλλοι επτά για τους οποίους η διαδικασία ασύλου βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο αναμένεται να μην συνεχιστεί η κράτηση τους καθώς λήγει το ανώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος για τις περιπτώσεις των αιτούντων άσυλου. Το γεγονός αυτό έχει επισημάνει με συνέντευξη του και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηφαίστου 1 & Κυκλάδων
+30 210 3218880
15354, Γλυκά Νερά