«Νομικό σκάνδαλο» χαρακτήρισε την παραχώρηση ασύλου στους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στη χώρα μας, μετά από το φερόμενο ως αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του καθεστώτος Εντογάν, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέρδου.
 
 
Ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την απόφαση για την παροχή ασύλου στους δύο από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα, στις 15 Ιουλίου 2016, μίλησε για «σοβαρή κατάσταση που διαμορφώνεται με την αποδοχή του αιτήματος ασύλου». Τους Τούρκους αξιωματικούς χαρακτήρισε «τρομοκράτες» και τόνισε όρτι είναι απαράδεκτο να κινούνται «ελεύθερα σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Εμείς μιλήσαμε πολλές φορές με τις ελληνικές Αρχές και γνωρίζουμε ότι έχουν κάνει κάποιες προσπάθειες, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Είμαστε αυτή τη στιγμή ενώπιον του ενδεχομένου οι τρομοκράτες αυτοί πραξικοπηματίες να κινούνται ελεύθερα και μάλιστα σε μια χώρα της ΕΕ. Τώρα εμείς δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν και πρόσθεσε: «Από τη μια λένε ότι υπάρχει υπεροχή του δικαίου, λένε ότι είναι συνταγματικό έγκλημα η απόπειρα ανατροπής του προέδρου μιας χώρας, αλλά από την άλλη δεν θα κάνουν κανένα βήμα λόγω του ενός ή του άλλου λόγου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Και όλοι γνωρίζουν ότι αυτοί οι οκτώ στρατιωτικοί πήγαν εκεί, κλέβοντας δυο ελικόπτερα της Τουρκίας. Όλοι ξέρουν ότι προσπάθησαν να σκοτώσουν τον πρόεδρό μας και την οικογένειά του. Εμείς στείλαμε πολλούς φακέλους σχετικά με αυτούς τους οκτώ, στείλαμε κατηγορητήριο, πληροφορίες και έγγραφα». Μάλιστα ο κ. Καλίν δεν δίστασε να απειλήσει έμμεσα την Ελλάδα, λέγοντας ότι η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, θα επηρεάσει αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 
 
 
«Παρ' όλες τις προσπάθειές μας, αφήνοντας το θέμα της επιστροφής τους, το να τους αφήσουν ελεύθερους και να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για άσυλο, αποτελεί ένα νομικό σκάνδαλο και ασφαλώς θα επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις.
Αν ήταν σε άλλη χώρα, στη Γαλλία, στη Γερμανία ή στην Ελλάδα και προσπαθούσαν να δολοφονούσαν τον πρόεδρο της χώρας εκείνης και μετά έρχονταν στην Τουρκία και τους κρατούσαμε εμείς εδώ για ενάμιση χρόνο και από πάνω δεχόμασταν το αίτημά τους για ασυλία, πως θα αντιδρούσε εκείνη η χώρα; Όταν εμείς αντιδρούμε λένε ότι η Τουρκία αντιδρά υπερβολικά.
Δυστυχώς, κάποιες χώρες ευρωπαϊκές ακόμη δεν έχουν κατανοήσει την κατάσταση της 15ης Ιουλίου. Στα λόγια λένε δεν στηρίζουμε το πραξικόπημα, είμαστε εναντίον αλλά στις πράξεις υπάρχει μια σοβαρή κατάσταση, όπως απόδοση ασύλου στους δύο στρατιωτικούς. Εμείς περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα από την ελληνική πλευρά. Με τον ίδιο τρόπο επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για τα μέλη της FETO που έχουν διαφύγει στις άλλες χώρες», δήλωσε. 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηφαίστου 1 & Κυκλάδων
+30 210 3218880
15354, Γλυκά Νερά