Το πρωί της Πέμπτης 26 Απριλίου πρόεδρος της Κομισιόν έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Έλληνα πρωθυπουργό
 
 
«Είμαστε πολύ κοντά να πετύχουμε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς την ανάγκη προληπτικής γραμμής, με διαβατήριο την υπερ-απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε κοντά και στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τόνισε ο πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν. «Ποτέ δεν ήμουν οπαδός της λιτότητας. Δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε λίγη ώρα η ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Το απόγευμα η συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αμέσως μετά προχώρησαν στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.
 
 Οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Γιούνκερ
Ο πρωθυπουργός, καλωσόρισε τον πρόεδρο της Κομισιόν στη χώρα μας, χαρακτηρίζοντάς τον «πραγματικό φίλο της Ελλάδας, πράγμα που αποδείχθηκε σε δύσκολες στιγμές, όχι σε εύκολες». Όπως είπε, «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα τρέχοντα ζητήματα σε βάθος και με ειλικρίνεια, τις ευρωπαϊκές, τις περιφερειακές και φυσικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».
«Συμφωνήσαμε σε κάτι νομίζω σε κάτι πολύ σημαντικό, ό,τι αυτή η επίσκεψη, θα είναι η τελευταία του επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα, όχι γιατί δεν σκοπεύει να έρθει σύντομα, αλλά γιατί η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει σε αυτό που εμείς ονομάζουμε, ευρωπαϊκή κανονικότητα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θα ολοκληρώσει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα και θα ξαναγίνει μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, οκτώ δύσκολα χρόνια μια κανονική χώρα της ευρωζώνη», είπε.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και για την καθοριστική ρύθμιση σχετικά με το ελληνικό χρέος. «Το διαβατήριο γι’ αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.
«Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα. Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος για την Ελλάδα»,  τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τα κράτη πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους για τη μείωση του χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές.
«Καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε η έξοδος να είναι σαφής. Καμία προληπτική γραμμή», συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.
Πηγή: Aθηναϊκό Πρακτορείο, ert.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηφαίστου 1 & Κυκλάδων
+30 210 3218880
15354, Γλυκά Νερά