Οι σημερινοί ιδιοκτήτες δηλώνουν ανήμποροι να προστατεύσουν την αρχαία ελληνική πόλη - 2.500 ετών - Βαργυλία, από τους αρχαιοκάπηλους και την πωλούν για 7 εκατομμύρια ευρώ
Βαργυλία/ Φωτογραφία: Hurriyet

Σοκ προκαλούν οι εικόνες που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ από την αρχαία ελληνική πόλη Βαργυλία, 2.500 ετών, που βρίσκεται κοντά στα παράλια της Αλικαρνασσού. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες της αδυνατούν να την προστατέψουν από τους αρχαιοκάπηλους και για τον λόγο αυτό την πωλούν για 7 εκατομμύια ευρώ. Ο αρχαιολογικός χώρος, 1.330 στρεμμάτων,  έχει αναγνωριστεί ως αρχαιολογικός χώρος Κατηγορίας 1, μέχρι σήμερα δεν έχει ανασκαφεί κι αυτό διότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τις εργασίες, καθώς πρόκειται για ιδιωτική έκταση.

 

Όπως θα διαπιστώσετε από τις εικόνες η αρχαία πόλη είναι πλήρως εγκαταλελειμμένη. Τα  αρχαία είναι εντελώς παραμελημένα,  ζώα βόσκουν σήμερα στο αρχαίο θέατρο, την ακρόπολη, τα τείχη και τη νεκρόπολη της αρχαίας Βαργυλίας, η οποία χρονολογείται γύρω στο 500 π.Χ.

Μάλιστα,  το εγκαταλειμμένο μοναστήρι της περιοχής χρησιμοποιείται ως μαντρί, ενώ λόγω της κατάστασης αρχαιοκάπηλοι έχουν κλέψει μέχρι και το ρωμαϊκό μωσαϊκό της Βαργυλίας.

Το αρχαίο χωριό δεν έχει βρει καινούργιο ιδιοκτήτη εδώ και τρία χρόνια, ενώ σε δηλώσεις του,  ο ιδιοκτήτης Χουσεΐν Ουτσνιπάρ, αναφέρει ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τον αρχαιολογικό χώρο, και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

Ο ίδιος μάλιστα αναγκάστηκε να ρίξει την τιμή κατά 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή τη φορά η πώλησή του έχει ανατεθεί σε μεσιτικό γραφείο , σύμφωνα με την Χουριέτ.

Να σημειωθεί πως κατά την παράδοση η πόλη ιδρύθηκε από τον μυθικό ήρωα Βελλεροφόντη προς τιμή του συντρόφου του που ονομαζόταν Βάργυλος, ο οποίος σκοτώθηκε από χτύπημα του Πήγασου.

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηφαίστου 1 & Κυκλάδων
+30 210 3218880
15354, Γλυκά Νερά