Συνέντευξη στη Γεωργία Παπαδημητρίου

 

K.Μαρίνη – Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη, ζείτε και εργάζεστε στην Κυπαρισσία τα τελευταία 30 χρόνια. Πώς πήρατε την απόφαση να  προσφέρετε τις υπηρεσίες στην Κυπαρισσία;

Η γενέτειρα μου είναι τα Θυμιανά της Χίου και μετά την αποφοίτηση μου από την Ιατρική Αθηνών έκανα Αγροτικό Ιατρείο στα Μεσαιωνικά Χωριά της Χίου (Πυργί-Μεστά) και στην συνέχεια εργάστηκα στο Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείο Χίου. Αφού πήρα την ειδικότητα της Βιοπαθολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» άνοιξα Εργαστήριο Βιοπαθολογίας στην Κυπαρισσίας Μεσσηνίας, λόγω του ότι ο σύζυγος μου είναι από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, ιατρός Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος και είχαμε αποφασίσει τότε να εργαστούμε στην Πελοπόννησο.

Εκεί διατηρείτε το υπερσύγχρονο εργαστήριο ANALYSIS, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους της Κυπαρισσίας αλλά και των περιχώρων να ελέγξουν και να προλάβουν την ανάπτυξη σοβαρών νοσημάτων που θα μπορούσαν να τους στερήσουν και τη ζωή. Μιλήστε μας για τις υπηρεσίες που παρέχετε:

Το Εργαστήριο ANALYSIS το οποίο ξεκίνησα από το 1985, παρέχει Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αφορούν στην Πρόγνωση, τη Διάγνωση και την Παρακολούθηση της θεραπείας. Η σωστή οργάνωση, η επιστημονική κατάρτιση και ο τεχνολογικός εξοπλισμός με τα σύγχρονα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει, αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα και αξιοπιστία των προσφερομένων υπηρεσιών. Αποτελείται από μια δυνατή ομάδα εργασίας η οποία περιλαμβάνει: δύο ιατρούς Μικροβιολόγους-Βιοπαθολόγους, βιολόγο, βοηθούς Μικροβιολόγου –παρασκευάστριες, νοσηλεύτριες και γραμματειακή υποστήριξη. Το Εργαστήριο ANALYSIS διαθέτει τα κάτωθι τμήματα: Μικροβιολογικό, Βιοχημικό, Αιματολογικό, Ανοσολογικό, Ορμονολογικό. Διαθέτει επίσης Τμήμα Καλλιέργειας Παντός Τύπου, κατά τα πρότυπα του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”.

Επίσης γίνονται: δείκτες κακοήθειας, εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου αυθημερόν, εξετάσεις γονιμότητας, εξετάσεις θρομβοφιλίας, εξετάσεις ανίχνευσης προδιάθεσης καρδιαγγειακών παθήσεων, εξετάσεις μοριακής βιολογίας, αιμοληψίες κατ΄'οίκον που εξυπηρετούν τους υπερήλικες και τους ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν. Οι τιμές είναι λογικές και το εργαστήριο εξυπηρετεί την επαρχία Τριφυλίας του Νομού Μεσσηνίας και τις ευρύτερες περιοχές όπως Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Καλό νερό, Ελαία, Σιδηρόκαστρο, Αυλώνα, Κοπανακι, Αετός, Ραφτόπουλο, Δωριο, Ψάρι, Φιγαλεια, Γιαννιτσοχώρι, Γαργαλιάνοι, Χώρα, Κορυφασιο, Πύλος, Costa Navarino.

Το Εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονο μικροσκόπιο ZEISS με συμπαρατήρηση και φωτογραφική κάμερα συνδεδεμένο με υπολογιστή. Διαθέτει τέσσερις προσοφθάλμιους φακούς ώστε παράλληλα να γίνεται εκπαίδευση ειδικευόμενων ιατρών και άλλων επαγγελμάτων Υγείας (βιολόγων, τεχνολόγων κ.α.) Η ιατρός βλέπει πλακάκι σε όλες τις γενικές αίματος και παρέχεται η δυνατότητα φωτογράφησης κάθε παθολογικού ή άλλου αξιοσημείωτου ευρήματος. Η φωτογραφία που εκτυπώνεται συνοδεύει την απάντηση του εξεταζόμενου και αποτελεί πολύτιμο στοιχείο και πληροφορία για τον ασθενή και τον επιβλέποντα ιατρό του. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ο θεράπων ιατρός ενημερώνεται και οπτικά για τους ασθενείς του(καρκινοπαθείς υπο θεραπεία, σοβαρές ασθένειες όπως λευχαιμίες, βαριές αναιμίες, λοιμώξεις όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση, κολπίτιδες και άλλες παθήσεις).

Ο τρόπος αυτός διεκπεραίωσης της γενικής αίματος είναι πρωτοποριακός όσον αφορά τον χώρο της Π.Φ.Υ (Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας). Είναι επομένως, μεγάλο πλεονέκτημα που στην Κυπαρισσία οι εξεταζόμενoι στο Εργαστήριο μας, έχουν αυτή τη δυνατότητα. Το Εργαστήριο διαθέτει επίσης μηχάνημα απεικόνισης του αγγειακού δέντρου ώστε να μην αποτυγχάνει η αιμοληψία και να είναι ανώδυνη.

Ποια είναι η κατάσταση στον τομέα της Υγείας στην ελληνική περιφέρεια;

 Μπορώ να μιλήσω για τον Νομό Μεσσηνίας όπου ζω και εργάζομαι και ειδικότερα για την επαρχία Τριφυλίας με έδρα την Κυπαρισσία. Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πιστεύω ότι προσφέρονται υψηλού επιπέδου Υπηρεσίες στον πληθυσμό, γιατί υπάρχουν καταξιωμένοι επιστήμονες ιατροί, όλων των ειδικοτήτων και στον Κρατικό Φορέα Υγείας και στον Ιδιωτικό. Επίσης άξιο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Πόσο έχει προχωρήσει η επιστήμη στο κομμάτι της πρόληψης; Θέλω να πω τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πλέον για την υγεία μας μέσω μίας απλής και ανώδυνης εξέτασης;

Οι πρόοδοι της Ιατρικής Επιστήμης είναι αλματώδεις και αφορούν την Παγκόσμια Κοινότητα, μέλος της οποίας είναι βεβαίως και η πατρίδα μας. Παρακολουθώντας  τις Εργασίες του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιατρικής Βιοπαθολογίας 26-28 Απριλίου   και του 44ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου 9-12 Μαΐου φέτος, ακούστηκαν τόσο ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά θέματα! Με μια απλή αιματολογική εξέταση,λόγω της χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, αναμένεται να προκύψουν πρακτικά οφέλη και εφαρμογές στη διάγνωση ασθενειών πριν από την εκδήλωσή τους, στην εξατομίκευση θεραπειών που είναι προσαρμοσμένες στη γενετική σύσταση του ασθενούς, στην επιτυχή αντιμετώπιση νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος, στη βιοτεχνολογική παραγωγή φαρμάκων, ορμονών και άλλων προϊόντων μετά την απομόνωση των γονιδίων που τα καθορίζουν. Η ανακάλυψη του ανθρώπινου μικροβιώματος που είναι συγκεκριμένο σε κάθε άνθρωπο, η χρήση της νανοτεχνολογίας στην εργαστηριακή ιατρική, ως επίσης η δυνατότητα εκτέλεσης σημαντικών εξετάσεων παρά την κλίνη του ασθενούς, point of care testing(POCT) και άλλες σημαντικές ανακαλύψεις,αναμένεται ότι θα αλλάξουν εκ βαθέων την δυνατότητα εργαστηριακής προσέγγισης την προσεχή πενταετία.

Η Κυπαρισσία είναι ένας τόπος που αγαπάτε πολύ αλλά και που πιστεύετε ότι μπορεί να αποτελέσει έναν εξαίρετο προορισμό για τον ιατρικό τουρισμό.  Τι είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει κατά τη γνώμη σας;

Είναι μια όμορφη πόλη που διαθέτει βουνό και θάλασσα, όμορφες αμμουδερές και βοτσαλωτές παραλίες. Η άνω παλιά πόλη είναι παραδοσιακός οικισμός, με κάστρο και θεατράκι μέσα σε αυτό, πλακόστρωτα, κρήνες και έντονη νυχτερινή ζωή. Τα σπίτια έχουν υποχρεωτικά κεραμοσκεπές και ξύλινα κουφώματα. Η απόσταση από την ΑΘΗΝΑ οδικώς είναι δυόμιση με τρεις ώρες. Έχει ωραίο κλίμα και σύγχρονη τουριστική υποδομή, Αρχαιολογικούς χώρους και έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Υψηλού Επιπέδου, Νοσοκομείο με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Πιστοποιημένη κατά ISO, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες να θεωρούν προνομιακή την παραμονή τους σε αυτήν και να αισθάνονται ασφαλείς.

Ποια είναι η προσωπική σας εκτίμηση για την πορεία του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα;

Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί σε κορυφαίο Τουριστικό Προορισμό δώδεκα μήνες το χρόνο. Γιατί διαθέτει: Εξειδικευμένο Ιατρικό Προσωπικό Υψηλού Επιπέδου, χαμηλό συγκριτικά κόστος των Ιατρικών Υπηρεσιών, Νέους Επιστήμονες, πρωτοπόρους στην έρευνα και την τεχνολογία, Πρότυπες Υπηρεσίες Υγείας και Ευεξίας, Άρτιες Ξενοδοχειακές Μονάδες, Φως και Ήλιο, υπέροχο υγιεινό κλίμα, μεγάλη πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά. Είναι η πατρίδα του Ξένιου Διός και οι άνθρωποι της διαθέτουν φοβερή φιλοξενία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηφαίστου 1 & Κυκλάδων
+30 210 3218880
15354, Γλυκά Νερά